Föreläsning, utställning & workshop!

Jag har lite olika program att erbjuda arrangörer förutom rena konserter, t.ex.

Cigar Box Guitar - Hur man lirar cigarrlåda, 1-2-3 el. 4 strängar.

Bottleneck Slide - Lär dig grunderna i slide!

Resonatorgitarrer - Tricone, Biscuit & Spiderbridge. 

1800-talsgitarrer - Instrument från 1860-1920!

Bluesdans - Har blivit populärt, jag fixar livemusiken.

Gospel Blues Körprojekt - Blues & körsång!

Rulla ner och läs om de olika alternativen!

Ring eller mejla för mer info, klicka här. 

*

 

 

 

 

  Bottleneck Slide Blues

Workshop - Lär dig grunderna i slide!

Hur du som nybörjare lär dig grunderna, olika öppna stämningar, etc. Denna workshop tar allt från 3-4 timmars tid till en weekend med massa tid för gå lite mer på djupet vad gäller alla detaljer kring slidespelet. Arrangören kan välja vad som passar bäst. Är en väldigt bra kombination med att jag spelar en konsert också i anslutning till denna workshop. Kan med fördel kombineras med föreläsning/utställning av resonatorgitarrer, se nedan.

Det mesta vad du lärt dig om greppbrädans skalor och ackord blir annorlunda med en öppen stämning. Man kan behöva lära sig mycket från grunden igen. Öppna stämningar används ofta för Deltablues på akustiska gitarrer, eftersom man behöver bassträngen i rätt ton. Du kan använda både akustiska och elektriska gitarrer, så länge de inte har nylonsträngar, jag har testat och det är inte så skoj att lira slide på en klassisk, haha!

Resonatorgitarrer, mina favoriter, är bra för akustisk slidegitarr, de ger en hög volym och stark ton tack vare en inbyggd högtalare. Denna typ av gitarr kan man kika närmare på under en workshop!

En av fördelarna med slidegitarr är att du faktiskt kan spela på gamla dåliga gitarrer med utslitna band och böjda halsar… 

 Workshop & konsert.

*

Slidegitarr och gammal blues. Visar tekniken och historien i en kombinerad föreläsning och spelning.

Slideguitar workshop! Technique and history behind the bottleneck style.

*

"..Slide guitar is first about listening.  Then it's about feeling. It's about how you can make your guitar sound more like a voice than wood and steel or bronze... Don't be afraid to play less, to work with your voice and with the silence between the notes. 

A lotta nothing is still nothing. A little something.. Now THAT's something!!.."

 Resonatin' words of wisdom..

 Workshop & konsert.

*

 

 

 

 

 

 

Cigar Box Guitar

Bygg & spela CBG.

En kombinerad föreläsning, konsert & workshop om man så vill. Men själva workshopen om hur en CBG är uppbyggd, dess historia (lite lättsamt) och hur den kan stämmas och spelas är den röda tråden. Man kikar på lite riff och ackord för att kunna ta sig igenom en blues eller två!

En typisk cigarrlådegitarr har 1,2,3 eller 4 strängar och man kan stämma den precis hur man vill även om det finns några traditionella stämningar som de flesta använder. En CBG kan ha band på greppbrädan eller vara bandlös och spelas huvudsakligen med en slide.

*

Alla bluesgitarrers urfader.. 

Image

1 sträng.. Enklaste gitarren men samtidigt bland de mest utmanande att spela på!

*

 

Vackra och enkla instrument som man ofta bygger själv, superkul och utvecklande!!

*

 

Ett gäng glada CBG'are vid en workshop i Finland, kiitos!

 

*

Mer info om mina CBG's hittar du här!

*

Fuzz Guitar Show 2014 med en Diddley-Bow tillverkad av en navkapsel!

 

Image

Och liite längre tillbaka i tiden..

Workshop & konsert.  

*

 

 

 

 Resonatorgitarrer

Amerikansk musik & industrihistoria med rötterna i Slovakien.

Plåtburkarna som blivit mina favoritinstrument och grunden till min musik! En föreläsning om dess historia och konstruktion. Tre olika grundsystem finns -Tricone, Biscuit & Spider bridge - som utgör de vanligaste varianterna. Men det finns några andra mer okända konstruktioner.. 

För arrangörer så kan det vara ett paket med en utställning av olika modeller av reso's,  dessutom ett berättarcafé där jag pratar om min samling, Och en konsertdel där det spelas på flera av dessa gamla godingar. Från 3-4 timmar till en hel helg förslagsvis. Har ett mycket stort intresse som jag kommer att dela med mig av både i berättelser och blues. 

Resonatorgitarrer var ursprungligen avsett att ha högre ljudvolym än vanliga akustiska gitarrer, som i tidens orkestrar dränktes i ”larmet” av horn och slagverk. De blev uppskattade för sin distinkta, starka ton! Efterhand så kom elgitarren och slog undan dessa mekaniska gitarrer men de överlevde i flera musikstilar, främst bluegrass och blues långt efter elektrisk förstärkning höjt ljudnivåerna.

En utställning av denna typ av gitarrer samt berättelser om en av 1920/30-talets stora instrumentmakare och uppfinnare John Dopyera, mannen bakom både National och Dobro! 

Det är ju också absolut klockrent att kombinera detta med en workshop för att lära sig grunderna för slidegitarrspel. Se ovan, BOTTLENECK SLIDE BLUES workshop.

Utställning, föreläsning & konsert. (+ ev. workshop.)

*

Visar en resonatorgitarr, hur den är konstruerad och historien bakom uppfinningen på 1920-talet.

   

*

Kärnan i min musik är det genuina ljudet av resonatorgitarrer. Jag gillar blandningen mellan det akustiska och elektriska som jag tycker mig höra i resonatorinstrumenten. Jag brukar säga till folk som inte har hört en innan att det är en elgitarr utan el! Det är i grunden en mekaniskt förstärkt gitarr.. Några av mina betrodda arbetshästar är en 1933 National Duolian och en 1935 Dobro. Jag bara älskar det mekaniskt förstärkta ljudet!! Tänk om vissa instrument kunde prata, vilken historia de skulle berätta ...

*

*

Mer info om resonatorgitarrer här!

*

*

Shining like a National guitar...

Konsert, utställning, föreläsning & workshop.

*

 

 

 

 

 

 

 

1800-talsgitarrer

                Instrument från 1860-1910. (Ungefär..)

En konsert och berättarstund/utställning om dessa vääldigt gamla gitarrer, Amerikanska och Europeiska. Små i storleken men ofta med bra volym och en ton som passar gammaldags blues och vilken annan musikstil som helst. Jag visar ur min samling, spelar på dem och berättar om konstruktion och instrumentets evolution mot dagens stora kroppar. Konstverk i trä och metall, det finns mängder kvar av dessa och även om de allra flesta är trasiga så går det oftast att reparera dem. Och det är de värda!!

      

 

-Det är ju också absolut klockrent att kombinera detta med en workshop för att lära sig grunderna för slidegitarrspel. Se ovan, BOTTLENECK SLIDE BLUES workshop.

Konsert, utställning, föreläsning.

*

 

 

 

 

 

 

Bluesdans

Har blivit populärt, jag fixar livemusiken!!

Lindyhop, bugg, swing & rock'n roll har en lite långsammare släkting, nämligen blues dance!! Jag spelar allt från en timme till en hel afton, tempot håller vi till slow, medium med några snabba låtar här och där. En bra blandning av stilar och taktarter så det blir varierat i dansen!! Hälsar gärna på hos er dansklubb!! Allt från glädje och lust till ilska och sorg kan uttryckas i blues, både i musiken och dansen.. Solo-Duo-Trio..

Konsert/Dans.

*

 

 

 

 

 

 

The Gospel Blues

Sjunger du i en gospelkör och vill ge en konsert med gammaldags   traditionell gospel/blues med rötterna i deltat? 

Tillsammans kan vi genomföra en konsert med gamla traditionella spirituals, helt enkelt "andliga blueslåtar" och din kör sjunger med oss. Till exempel: Jag och mina medmusiker börjar konserten genom att spela 3-4 låtar och sedan kommer kören upp på scénen och vi sjunger, låt oss säga, 6-8 gospelblueslåtar tillsammans! Konceptet fungerar mycket bra i en kyrka och publiken gillar verkligen detta!! Men naturligtvis behöver man inte framföra dessa sånger i kyrkor, det här passar in överallt.   Jag kan även göra denna konsert som duo eller trio, beroende på plats och publik. Men med hela bandet blir det ju allra bäst.. Vi jobbar tillsammans med att kören ska hitta den "bluesiga" röstklangen och vibratot samtidigt som vi går igenom låtarna inför konserten

Noter och arr finns färdiga.

Denna konsert kan utföras med mig och en pianist eller med hela bandet, ni väljer..

 Mer info här: Blues för din kör!

Hoppas på ett samarbete med just DIG och din kör!!

Konsert/Körsångprojekt.

*

 

 

 

 

 

 

Ring eller mejla för mer info, klicka här. 

 

 

Själv så skulle det sitta fint med en kurs i att kunna ta det lugnt....